Halaman

Jumaat, 18 November 2011

asal usul gemas

Gemas kampung halaman kuasal usul 

Dipercayai cantuman perkataan Inggeris 'gold' dan omeh (emas) serta loghat Negeri Sembilan 'gomeh' yang bermaksud gua emas


Dari segi sejarah, Gemas menjadi titik pertemuan penting laluan Kereta api Tanah Melayu Berhad (KTMB) menghubungkan pantai timur dan pantai barat Semenanjung. Stesennya dibina sejak 1992 masih beroperasi hingga sekarang dan itu cuma sebahagian daripada seribu kenangan dan sejarah negara.Kedudukannya bersempadan dengan Johor dan Pahang dianggap strategik, bahkan ada yang menggelarnya Segi Tiga Emas.Penduduk tempatan mengatakan ia sebenarnya dinamakan sempena penemuan tempat lombong emas di sebuah gua yang mereka namakan ‘Gomeh’ (gua emas). 

Apa pun ia sebenarnya berkaitan dengan penemuan logam emas.Berikutan penemuan lombong emas itu, nama Gemas terus popular dan ditukar menggantikan nama asal iaitu Ayer Terap yang diambil sempena anak sungai berhampiran Rumah Rehat Gemas. Gua emas itu terletak Bukit Jalor, kira-kira lima kilometer dari Simpang Dua. Kedudukannya di atas bukit dikelilingi kebun getah dan memerlukan pengunjung mendaki bukit kira-kira 500 meter untuk sampai ke lokasi.
Lubang peninggalan pelombong emas yang dipercayai mati tertimbus.

Tempat ini belum diteroka sepenuhnya tetapi kini Pejabat Daerah Gemas dengan kerjasama penduduk setempat menjadikannya sebagai tarikan baru pelancongan yang dimasukkan antara produk pakej homestay atau inap desa.


INFO: Lombong Gua Emas

· Berusia hampir 100 tahun

· Dibuka pada awal 1920-an dan ditutup pada 1942 ketika Perang Dunia Ketiga.

· Jaraknya dari Kuala Lumpur dianggarkan 165 kilometer.

· Saiz terowong lombong (tiga kaki lebar dan 6 kaki tinggi) .

Sejarah ringkas Gemas

· Penduduk asal berketurunan orang Melayu Asli

· Ditadbir seorang ketua iaitu Datok Sabun, berasal dari Minangkabau yang berhijrah bersama dengan angkatan ke Seri Menanti.

· Mula membuka kampung di Kampung Ladang.
Tip memasuki gua emas
· Memakai kasut getah panjang kerana laluannya air bercampur tahi kelawar.
· Membawa lampu suluh.
· Mesti diiringi pasukan keselamatan.
· Patuhi arahan dan tanda keselamatan di dalam dan sekitar gua.
Tiada ulasan:

Catat Ulasan